Werk van Anno Smith

- 1 november 2016

Stichting Behoud Karakteristieke Dorpsgezichten Menterwolde had Zaterdag j.l.voor zijn donateurs en vrijwilligers een goede dag uitgekozen voor de excursie naar het werk van Anno Smith. Letterlijk scheen de zon over zijn werk.

Jaap Ekhart, die een groot kenner is van het werk van Anno Smith en onlangs een boek over zijn werk gepubliceerd heeft, nam ons mee naar een buitenwijk in de stad en wel de driehoek “de Hoogte”-“West-Indische kade” en “korreweg”’. Met zijn zeventienen konden we , al wandelend, een bonte verzameling van zijn prachtig gevelkeramiek zien. De kleurtinten waren nog heel fris en lichtte in het zonnetje prachtig op.

Mooi te zien is, hoe men op het ogenblik omgaat met zijn werk, nu de oude buurten een grote facelift hebben ondergaan. Oude huizen en straten zijn in de loop van de moderne tijd afgebroken en vervangen door hoogwaardige nieuwbouw. De laatste jaren worden de werken zoveel mogelijk gespaard als de huizen worden afgebroken en wordt de gevelkeramiek met steen en al uitgesneden en opnieuw geplaatst in de moderne nieuwbouw. In het verleden is het nog wel eens mis gegaan, als men dacht het werk uit te kunnen bikken.

In de hele stad Groningen zijn nog ongeveer driehonderd werken van Anno te zien. Zo’n excursie leert je goed te kijken: meerdere mensen van onze groep hadden de buurten en straten, waar zijn werk “hangt” al wel eens bezocht, maar men kon zich niet herinneren zijn werk gezien te hebben!

Zoals jullie weten bezit de gemeente Menterwolde 2 redelijk grote gevelstenen van hem. Een in Zuidbroek en één in Muntendam. Deze beide stenen zullen binnenkort door de Woningstichting herplaatst worden zodat een ieder deze kan bewonderen.

Categorie(ën): Gevelstenen |Kernwoord(en): Anno Smith | Groningen |