Dorpsgezichten >> Kernwoord: Boerderij

 • Noordbroek (2)

  Hoewel de westgevel van de kerk van Noordbroek in 1720 vrij slordig is gerestaureerd, is het zicht op deze kant van de kerk en de voormalige pastorie in combinatie met de singelaanplant bijzonder fraai.

  Lees meer » »

 • Uiterburen

  In Uiterburen wordt de overgang van zand- naar kleigrond bepaald door de vanaf de kerk van Noordbroek in zuidelijke richting lopende zandtong. Sinds mensenheugenis loopt hierover een landweg. Langs deze weg is eeuwenlang gebouwd met als gevolg een voor het Oldambt karakteristiek bebouwingslint op de grens van oud en nieuw land. Het lint Uiterburen / Zuiderstraat heeft nog een vrij gaaf karakter; de zichtlijnen vanuit de boerderijen naar het bijbehorende land zijn vaak bewaard gebleven. Vanaf de 15e eeuw had de stad Groningen de macht over het Oldambt; de drost, haar hoogste vertegenwoordiger, huisde in de buurtschap Uiterburen.

  Lees meer » »

 • Tussenklappen

  De buurtschap Tussenklappen aan de westelijke zijde van het Muntendammerdiep doet, door de keurig in het gelid staande boerderijen afgewisseld met verbouwde arbeiderswoningen, veenkoloniaal aan. Halverwege Zuidbroek en Muntendam kijken de woningen met moeite over de dijk. Vanaf de 17e tot begin 20e eeuw dienden de paden langs het diep als jaagpad voor binnenschepen.

  Lees meer » »

 • Meeden

  Meeden is een Oldambtster wegdorp met monumentale hereboerderijen.

  De Hereweg was vroeger een belangrijke schakel in de verbinding van de stad Groningen met Winschoten en de Duitse steden Linge en Münster. Langs deze weg zijn in de tweede helft van de 19e eeuw, in de glorietijd van de graanboeren, imposante boerderijen en fraaie renteniersbehuizingen gebouwd met vaak karakteristieke slingertuinen.

  Lees meer » »

Archieven