Bovenlichten >> Kernwoord: Woning

 • Hoofdstraat107 Noordbroek
  Hoofdstraat107 Noordbroek

  Hoofdstraat107 Noordbroek

  Hoofdstraat 107

  In het gietijzeren bovenlicht van Hoofdstraat 107 zijn elementen van de levensboom gecombineerd met het motief van de rijzende zon. Het deurkozijn heeft laat 19e eeuwse kwartronde hoeken

 • Hoofdstraat 94
  Hoofdstraat 94
  Hoofdstraat 94

  Hoofdstraat 94

  Hoofdstraat 94

  Een bijzonder gietijzeren bovenlicht bevindt zich boven de deur van Hoofdstraat 94: een centrale “vaas” met verfijnde acanthuskrullen. De afgeronde hoeken van het entreekozijn komen in de tweede helft van de 19e eeuw in de mode en dit ornament stamt ook uit die tijd.

 • Heiligenlaan 97

  Heiligenlaan 97

  Heiligelaan 97

  Heiligelaan 97: het huis is eind 20e eeuw grondig gerestaureerd waarbij het bovenlicht niet werd vergeten en voorzien van een, naar oude voorbeelden, zeer smaakvol vormgegeven gevulde bloemenvaas. De kartelrandversiering komt ook voor in 19e eeuwse gietijzeren voorgangers.

 • Rustenbroek Kerkstraat Zuidbroek

  Rustenbroek Kerkstraat Zuidbroek

  Rustenbroek Kerkstraat Zuidbroek

  Rustenbroek Kerkstraat Zuidbroek

  Kerkstraat 63

  Huize Rustenbroek aan de Kerkstraat heeft een kwaadkijkend leeuwtje, liggend op een bed van bladeren in het bovenlicht. Toch een fraai stukje houtsnijwerk al is het dan zonder de gebruikelijke hoornen des overvloeds en andere tierelantijnen.

 • Hereweg 235
  Hereweg 235

  Hereweg 235

  Hereweg 235

  Hereweg 235

  Een uniek uitziend bovenlicht treffen we op Hereweg 235: een wapenschild waarop het rechterdeel een twee maal doorboord hart toont (Frouwe Dethmers) en het linkerdeel een afbeelding van een aan een boom knabbelend hert bevat (Sibolt Edzes) Dit smaakvolle schild is waarschijnlijk aan het begin van de 20e eeuw in het licht aangebracht.

 • Hereweg 249
  Hereweg 249

  Hereweg 249

  Hereweg 249 heeft een heel mooi vormgegeven uit hout gesneden bovenlicht. Het wapenschild toont een symmetrische bladerfiguur en wordt gedekt door een vogel met gespreide vleugels. Het portaal krijgt extra allure door de neo-Korinthische zuilen.

Archieven