Bovenlichten >> Kernwoord: Boerderij

 • Hoofdstraat 91
  Hoofdstraat 100

  Hoofdstraat 100

  De liggende leeuw in het bovenraam van Hoofdstraat 100 heeft grappige oortjes. Verwijzend naar een rijke oogst zijn in het loof “hoornen des overvloeds”, gevuld met fruit en bloemen, aangebracht.
  Ter plaatse wordt wel eens ten onrechte beweerd dat de leeuw (waakzaamheid) een aanduiding zou zijn dat op dit adres een bestuurslid van het vroegere hoogheemraadschap heeft gewoond.

 • Zuiderstraat 63
  Zuiderstraat 63

  Zuiderstraat 63

  Een uniek bovenlicht vinden we boven de voordeur van de boerderij Zuiderstraat nr. 63: twee wapenschilden omstrengeld door acanthusblad. Een site-bezoeker merkte op dat het hier de wapens “rozen en lelie” van de fam. Klugkist en “leeuwen” van de fam. Sierts betreft. In 1836 trouwde bewoner Tjark Luitjen Boelema met Siebentje Sierts Klugkist.

 • Hereweg 83
  Hereweg 83

  Hereweg 83

  Het houtsnijwerk in het bovenlicht van Hereweg 83 is zeer fraai in kleur gehouden. De acanthus, de draperieën en de vorm van de vaas zijn al sinds Lod XVI (1770-1795) in zwang maar deze uitbeelding is in een daarvan afgeleide neostijl.

 • Hereweg 87
  Hereweg 87

  Hereweg 87

  Op Hereweg 87 is in het licht een mooie liggende houtgesneden leeuw op een florale ondergrond te vinden. Zoals het merendeel van alle houten figuren in Menterwolde is dit exemplaar ook in het laatste kwart van de 19e eeuw aangebracht.

 • Hereweg 267
  Hereweg 267

  Hereweg 267

  Onder het wakend oog van een robuste houten leeuw poseerde het echtpaar ten Have-Edzes in 1959 voor een trouwfoto voor hun boerderij de Menterneheerd aan de Hereweg (nr. 267).

  Het voorhuis werd in 1964 afgebroken en nu prijkt deze leeuw, aan weer en wind blootgesteld, op dezelfde lokatie voor het raam van de schuur.

 • Bovenstreek 8
  Bovenstreek 8

  Bovenstreek 8

  De laatste boerderij aan de Bovenstreek (nr. 8) heeft een gaaf bovenlicht met de gebruikelijke oogst-motieven

Archieven