Noordbroek (2)

Hoewel de westgevel van de kerk van Noordbroek in 1720 vrij slordig is gerestaureerd, is het zicht op deze kant van de kerk en de voormalige pastorie in combinatie met de singelaanplant bijzonder fraai.

In de tuin, achter de pastorie is een viskenij, omringd door statige eiken, gegraven. Hierin werd voor consumptie bestemde vis bewaard, zodat de dominee elke vrijdag verse vis kon consumeren.

In het venster boven de voordeur van menig boerderij en herenhuis zijn ornamenten van gietijzer of hout aangebracht. Levensbomen en liggende leeuwen naast een enkel familiewapen zijn vooral in deze bovenlichten verwerkt.

Opvallend veel smeedijzeren hekwerkjes begrenzen de straatkant van burgerhuis en boerderij, waarbij soms het hek in de boomaanplant tot een nieuwe eenheid lijkt te zijn geïntegreerd.

Bovenstaande afbeeldingen zijn vanuit hetzelfde standpunt gefotografeerd. Een groot aantal boerderijen en monumentale gebouwen is aan hun bestemming onttrokken vanwege milieueisen, onrendabele inrichting of gewijzigde bedrijfsinvulling. Jammer genoeg heeft de lokale overheid met sloop weinig moeite en wordt er vervolgens ruimte gemaakt voor iets “nieuws”.

In het gunstigste geval heeft een particulier oog gehad voor de monumentale schoonheid en met liefde een dergelijk pand, gepaard gaand met hoge kosten, gerenoveerd en een andere bestemming gegeven. Door dergelijke initiatieven is een groot aantal karakteristieke panden voor het nageslacht bewaard gebleven. Als voorbeelden daarvan zijn in Noordbroek aan de Hoofdstraat de boerderij op nr. 77 en de voormalige horecapanden op de nrs. 2/4 aan te wijzen.

Categorie(ën): Kernwoord(en): |