Muntendam

Muntendam is een oud dorp op een zandkop en werd in vroeger jaren deels omsloten door moeilijk toegankelijk veen. Na de Dollardinbraken grensde het dorp in het noordoosten aan het water van de zee.
In 1637 werd het Muntendammerdiep gegraven en kreeg het dorp verbinding met het drukbevaren Winschoterdiep.

Na het passeren van de “Schaive Klabbe” (de scheve klapbrug) zien we aan de rechterzijde van Het Loeg de voormalige smidse en een aantal rentenierswoningen waaronder het vroegere doktershuis.

In vroeger jaren is “Het hoofddiep der Tripscompagnie” als een van de kanalen gegraven om het omliggend veengebied te kunnen ontginnen. De aangeplante eiken vormen met het kanaal een prachtig plaatje. De aanwezigheid van bomen aan de voormalige jaagpaden wringt enigszins met de situatie zoals deze vroeger was.

Een mooi dorpsbeeld wordt gevormd door de bescheiden hervormde kerk die een vriendelijke uitstraling heeft en het sobere goed onderhouden achterliggende kerkhof. Zowel het kerkgebouw, dat in harmonie is met de daarop staande torenspits, als het kerkhof zijn karakteristiek voor de Muntendammer eenvoud.

Uniek voor Groniger begraafplaatsen is het in verhouding grote aantal aanwezige graftrommels, waarvan enkele in zeer slechte staat verkeren.

De sobere eenvoud van zowel de hervormde als de baptistenkerk horen bij het harde en karige bestaan van de Muntendammers.

Aan de Hellingwal, waar verderop in het verre verleden houten schepen te water werden gelaten, ligt het voormalige stoomgemaal Wijdeveld uit te rusten van vroeger verrichtte arbeid: de bemaling van De Wiede, dat nu natuurgebied is geworden.

Bredeweg
De Wiede

Vanuit richting Meeden loopt de oude veendijk, nu de Bredeweg. Links daarvan ligt De Wiede, het groene hart tussen Muntendam en Veendam.

Categorie(ën): Kernwoord(en): | | |