Kernwoord: Zuidbroek

 • PERSBERICHT – Onthulling replica W. Watermulder, 2 juni 2018

  - 14 mei 2018

  Houten grafzerk

  Op initiatief van de “Stichting Behoud Karakteristieke Dorpsgezichten Menterwolde”, wordt op Zaterdagochtend, 2 juni 2018, op het oude kerkhof van de Petruskerk in Zuidbroek een replica van een oude houten grafzerk onthuld.

  Lees meer » »

 • Facebook-pagina over het Kerkhof van Zuidbroek

  - 24 december 2017

  Lees meer » »

 • Na Muntendam ook struikelstenen in Zuidbroek en Noordbroek

  - 4 augustus 2017

  Lees meer » »

 • Facebook pagina

  - 7 juni 2016

  De restauratie van de grafstenen op het kerkhof van Zuidbroek is weer in volle gang. Om meer bekendheid te geven aan deze megaklus is er een Facebook-pagina aangemaakt onder de naam: KERKHOF ZUIDBROEK.

  Lees meer » »

 • Gevelstenen

  - 6 juni 2016

  Er zijn geen nieuwe gevelstenen op onze site bijgekomen. Misschien zijn ze er wel, verborgen achter struiken of hoge coniferen terwijl de bewoners van het pand van niets weten.

  Lees meer » »

 • Gevelsteen in Giezelflat

  - 25 november 2015

  Lees meer » »

 • Gevelstenen (Vervolg)

  - 19 september 2015

  WIE KENT DE BETEKENIS?

  Het inventariseren van de gevelstenen is in volle gang. Tot onze grote verrassing zijn er meer dan je op het eerste gezicht zou denken. Opvallend is dat Zuidbroek het leeuwendeel voor zijn rekening neemt. Op pagina “gevelstenen” zijn weer enige bijgevoegd.

  Lees meer » »

 • Gevelstenen

  - 3 augustus 2015

  Gevelstenen, uithangborden, gevelbeelden, opschriften en rijmen komen al bij de Grieken en Romeinen voor als aanduiding voor de functie van een gebouw, diensten of personen.
  De tekens werden gebruikt om de reizigers hun plaats van bestemming te laten vinden, of om algemene informatie te geven.
  Zo konden de vele analfabeten de weg in een vreemde plaats vinden.
  Iemand die geen gevelsteen in zijn muur bezat werd aangeduid als b.v. Johannes die links naast Café de Slingerij met de gevelsteen van het witte paardje woont.

  Lees meer » »

 • Weer bijzonder grafgedicht ontsluierd!

  - 10 juli 2013

  Bij de schoonmaak van de oude, verweerde grafzerken in Zuidbroek, kwam bij het opnieuw beletteren van de grafteksten dit bijzondere gedichten tevoorschijn op de steen van het echtpaar Boerhave (Frederik is overleden in 1873 op 77 jarige leeftijd, zijn vrouw in 1865 op 63 jarige leeftijd):

  Lees meer » »

 • Boeiende Bomen project

  - 2 juli 2013

  Het Boeiende Bomen project is nu afgesloten met de plaatsing van de laatste ring om de boom bij de Tandem. Door omstandigheden is deze ring veel later geplaatst dan de andere ringen. De eerste boom ging dood. Daarna moest de locatie veranderd worden, want op de oude plek op het schoolplein is de koningslinde geplant.

  Lees meer » »

Nieuwsarchieven