Kaart

0
0

foto

 

 

Bovenlichten Meeden

Een imposante fraai gesneden leeuw waakt in een robuuste deurpartij van de indrukwekkende gevel van het pand nr. 118 aan de Hereweg. Deze keer zonder hoornen des overvloed maar dat gemis wordt voldoende door het voorfront van deze kapitale boerderij goedgemaakt. Het dubbele bovenlicht met neo-Empire versieringen is van dit alles een belangrijk onderdeel, evenals de neo-Korintische zuilen.

0 0

Het houtsnijwerk in het bovenlicht van Hereweg 83 is zeer fraai in kleur gehouden. De acanthus, de draperieën en de vorm van de vaas zijn al sinds Lod XVI (1770-1795) in zwang maar deze uitbeelding is in een daarvan afgeleide neostijl.

0 0

Op Hereweg 87 is in het licht een mooie liggende houtgesneden leeuw op een florale ondergrond te vinden. Zoals het merendeel van alle houten figuren in Menterwolde is dit exemplaar ook in het laatste kwart van de 19e eeuw aangebracht.

0 0

Een uniek uitziend bovenlicht treffen we op Hereweg 235: een wapenschild waarop het rechterdeel een twee maal doorboord hart toont (Frouwe Dethmers) en het linkerdeel een afbeelding van een aan een boom knabbelend hert bevat (Sibolt Edzes) Dit smaakvolle schild is waarschijnlijk aan het begin van de 20e eeuw in het licht aangebracht.

0 0

Hereweg 249 heeft een heel mooi vormgegeven uit hout gesneden bovenlicht. Het wapenschild toont een symmetrische bladerfiguur en wordt gedekt door een vogel met gespreide vleugels. Het portaal krijgt extra allure door de neo-Korinthische zuilen.

0 0

Onder het wakend oog van een robuste houten leeuw poseerde het echtpaar ten Have-Edzes in 1959 voor een trouwfoto voor hun boerderij de Menterneheerd aan de Hereweg (nr. 267).

Het voorhuis werd in 1964 afgebroken en nu prijkt deze leeuw, aan weer en wind blootgesteld, op dezelfde lokatie voor het raam van de schuur.

0 0

De laatste boerderij aan de Bovenstreek (nr. 8) heeft een gaaf bovenlicht met de gebruikelijke oogst-motieven

0 0

Tot besluit een leeuw in Westerlee met de gebruikelijke hoornen des overvloeds. Kennelijk bewaakt de leeuw nog steeds de toenmaals verworven welstand

0 0
<< Vorige: Zuidbroek